Школа-тренінг «1325: Жінки. Мир. Безпека» у Чернігові

17-20 вересня у місті Чернігові відбулась Школа-тренінг «1325: Women. Peace. Security Training for IDP leaders”  в рамках проєкту “Я -Медіа”,  що мала на меті більш глибоке ознайомлення молоді з механізмами  та проблемами імплементації цієї важливої резолюції РБ ООН в реаліях України.

Під час першого тренінгового дня учасники правозахисної програми для лідерів громад  з СумДУ та НУ “Чернігівська політехніка” познайомилися один з одним, виробили спільні правила взаємодії, навчилися вибудовувати безпечне спілкування, відчувати межі інших людей, шукати спільні точки дотику, які небхідно враховувати при побудові конструктивного діалогу та кращого взаєморозуміння, поділилися своїми думками стосовно важливості для кожного проблем миру та безпеки, піднятих в Резолюції РБ ООН 1325 “Жінки.Мир. Безпека” .

Другий день Школи-тренінгу розпочався із згуртування учасників під час виконання групових завдань, отриманих у чаті в телеграм, рефлексії щодо інсайтів 1-го дня тренінгу, вироблення домовленостей спіпраці у тренінговому просторі та визначення основних проблем Резолюції РБ ООН 1325 для спільного обговорення.  Потім учасники у отримали командні завдання з описом конфліктних ситуацій у гендерній сфері і розіграли їх у форматі форум-театру, демонструючи як своє розуміння ситуації, так і спільне бачення можливих шляхів вирішення конфлікту. Саме театральна форма допомогла побачити як часто ми замість пошуку компромісу, загострюємо ситуацію до конфлікту, не розуміючи як знайти точки дотику. Завдяки таким інтерактивним вправам учасники тренінгу краще зрозуміли приховану частину айсберга “Я-ідентичність” і як це враховувати при побудові безконфліктних суспільних вілносин.

 

Третій тренінговий день  був присвяченій темі блогерства у цифрову епоху. Учасники змогли подумати над морально-етичними засадами сучасного блогерства, обговорити особливості створення письмового та візуального контенту, потренувалися використовувати сучасні інструменти відеоблогера, попрацювати в командах над створенням власного відеоблогу, а також поділитися своїм досвідом відеоблогінгу та надихнути інших учасників розпочати створювати влоги.

Четвертий, останній  день  був присвячений інтеграції отриманих знань та навичок за попередні дні і відпрацюванню власного бачення проблем імплементації основних положень Резолюції РБ ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека». Учасники поділилися у відкритій групі фейсбук  Youth Movement- I am MEDIA (https://www.facebook.com/groups/2843989252579551) своїми враженнями від школи-тренінгу, переживаннями, інсайтами, а також  цікавими постами та креативним відеоконтентом. Це був захоплючий досвід співпраці і нетворкінгу. Дякуємо всім учасникам за плідну роботу, обмін досвідом і  емоціями. Чекаємо наступну Школу-тренінг  в рамках проєкту «Я – Медіа». Яка відбудеться 24-27 вересня.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.