Практичні навички з проведення лізиметричних досліджень студентами спеціальності «Агрономія»

IMG_170112 жовтня 2017 року студенти факультету життєдіяльності, природокористування і туризму спеціальності «Агрономія», «Лісове та садово-паркове господарство» на чолі з викладачами кафедри аграрних технологій та лісового господарства відвідали АПВ «Прогрес» – філіал «Інституту сільськогосподарської мікробіології та  агропромислового виробництва НААН» в с. Прогрес Чернігівської обл.

Екскурсія організована з метою наочного ознайомлення студентів з лізиметрами (одним з методів агрохімічного дослідження). Лізиметричні дослідження дозволяють вивчати роль атмосферних опадів в трансформації ґрунтових компонентів і живленні рослин (динаміку вимивання мінеральних солей з ґрунту, включаючи компоненти мінеральних добрив).

Лізиметрична установка була споруджена в 1971-1972 рр. і є найбільшою в Україні (має 48 чарунок). Детальне ознайомлення з установкою провели завідувач лабораторії агрохімії і родючості ґрунтів, к. с.-г. наук Потапенко Л.В. та старший науковий співробітник, к. с.-г. н. Скачок Л.М.

Крім того, студенти змогли ознайомитися з роботою лабораторії агрохімії і родючості ґрунтів; комплексно поповнити знання з насінництва, овочівництва та фітопатологічного ураження картоплі відвідавши картоплесховище при АПВ. Використовуючи попередньо набуті знання, студенти ініціативно цікавилися аспектами досліджень, жваво приймали участь в обговоренні та поясненні процесів, дискутували.